Balsam Krzemowy

Znaczenie krzemu w organizmie

Związki krzemu biorą istotny udział w komunikacji międzykomórkowej, wpływając regulująco na przemianę materii. Są materiałem konstrukcyjnym i uelastyczniającym włókna kolagenu oraz elastyny w naszych organizmach.

Krzem został nazwany pierwiastkiem młodości, ponieważ młode organizmy zawierają więcej krzemu niż starsze. W miarę upływu lat poziom krzemu spada, a wzrasta poziom wapnia. Pojawiają się wówczas procesy miażdżycowe.

Niedobór krzemu powoduje między innym osteoporozę, deformację stawów, tkanki łącznej i zapalenie dziąseł. Przewlekle niedobory krzemu powodują także krwawienia z dziąseł i nosa, stany zapalne powiek i spojówek.

Krzem (dotyczy to jedynie krzemu organicznego) pobudza wzrost mięśni, gojenie ran.

Ze względu na zakwaszenie środowiska i praktyki zobojętniania środowiska związkami wapnia, krzem w glebie wypierany jest przez pierwiastek antagonistyczny – Wapń.

Wapniowanie gleb w rolnictwie powoduje, że coraz mniej krzemu znajduje się w roślinach a co za tym idzie w pozostałej części łańcucha pokarmowego, którego ostatnim ogniwem są ludzie.

Przeciwdziałają - krystalizacji mineralnych składników w drogach moczowych utrudniają odkładanie blaszek lipidowych w ścianach naczyń krwionośnych swoją obecnością przeciwdziałają wbudowywaniu się związków wapnia, powodujących kruchość naczyń i liczne choroby na tle miażdżycowym.

Krzem zapobiega również:

- nadmiernym krwawieniom miesiączkowym

- krwawieniom macicznym poza miesiączkowym i w czasie ciąży

- działa również przeciw łuszczycowo i przeciw trądzikowo

Krzem można znaleźć w niektórych roślinach np. w skrzyp polny, pokrzywa, perz, podbiał, rdest ptasi lub poziewnik w bambusach oraz łuskach i nasionach. Z produktów spożywczych najwięcej skrzypu zawierają; chleb razowy, płatki owsiane, otręby, fasola, groch i warzywa korzeniowe.

Krzem obecny jest we wszystkich częściach ludzkiego organizmu.

Znajduje się w różnych organach i gruczołach - płucach, wątrobie, sercu, śledzionie, mózgu, trzustce, tarczycy itd. Duże jego ilości można znaleźć w skórze, paznokciach i we włosach.

Krzem zawierają kości, jak również ścianki arterii krwionośnych i szkliwo na zębach.

Krzem znajduje się w komórkach ludzkiego organizmu w różnych ilościach, jak również jego ilość w organizmach ludzi zależy od ich miejsca zamieszkania oraz sposobu odżywiania.

Krzem jest ważną częścią tkanki łącznej, która jest najbardziej popularnym typem tkanek w ludzkim ciele.

Krzem odgrywa bardzo ważną rolę w pomnażaniu włókien kolagenu oraz elastyny, od których zależy elastyczność całego ciała a zwłaszcza naszej skóry.

Noworodki posiadają pewną ograniczoną ilość organicznego krzemu. Niestety z upływem lat naszego życia ilość jego maleje w sposób nieodwracalny.

Krzem od bardzo dawna jest wykorzystywany pod postacią wywaru z ziół do leczenia stanów zapalnych, trądzika różowatego, schorzeń skóry, łupieżu, kruchości paznokci, wypadania włosów.Ponadto krzem usuwa z organizmu toksyny, poprawia kondycje tkanki łącznej, wzmacnia zdolność obronną organizmu, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry.

Dawkowanie wewnętrzne:

- 3 łyżki stołowe dziennie po jedzeniu przez okres do trzech miesięcy w przypadku poważnego niedoboru kwasu krzemowego w organizmie

- 3 małe łyżeczki dziennie po jedzeniu – dawka lecznicza

- 1 mała łyżeczka dziennie po jedzeniu – profilaktycznie dla każdego

W przypadku jamy ustnej stosować, jako pastę do zębów i do mycia protez dentystycznych. Przy stanach zapalnych niewielką porcję preparatu (łyżkę stołową) rozprowadzić językiem w miejsca chore i pozostawić bez płukania. Przy przeciwdziałaniu katarowi wprowadzić niewielką ilość preparatu do nosa i wciągnąć powietrze, powtarzać przy dalszym wysięku substancji kataralnej.

Zastosowanie zewnętrzne:

- rany - wszelkiego rodzaju,

- oparzenia, w tym i oparzenia słońcem,

- stany zapalne na skórze,

- opuchlizny wszelkiego rodzaju,

- odleżyny na ciele,

- trądzik młodzieńczy,

- uszkodzenia skóry, wyparzenia, maceracje, pęcherze, od gnioty,

- ukąszenia przez owady,

- nadmierna potliwość kończyn: rąk i nóg,

- swędzenie skóry,

- stany zapalne jamy ustnej, krwawienie dziąseł, uszkodzenia od protez zębowych,

- stany kataralne nosa.

Działanie zewnętrznie:

- przyspiesza gojenie się ran,

- szybko usuwa stany zapalne,

- aktywizuje proces tworzenia się nowej tkanki,

- przy oparzeniach przynosząc natychmiastową pomoc prowadzi do szybszego gojenia, szczególnie przy oparzeniach wynikłych z nadmiernego opalania się na słońcu,

- działa ochładzająco,

- przy podrażnieniach od ukąszeń przez owady łagodzi stany zapalne i swędzenie,

- w jamie ustnej przyspiesza znacznie gojenie, łagodzi ból, przeciwdziała krwawieniu dziąseł,

- w stanach katarowych hamuje wysięk z nosa, zmienia środowisko uniemożliwiając rozwój infekcji wywołującej katar.

Sposób stosowania zewnętrznie:

Na powierzchnię chorą nałożyć cienką warstwę preparatu i pozostawić przez 10-15 minut aż do całkowitego wyschnięcia. Nadmiar usunąć wilgotnym wacikiem. Zabieg powtarzać w miarę potrzeb.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *